In de vierde aflevering van Married at First Sight: Match or Mistake 2023 zien we Jeroen & Wendy elkaar het ja-woord geven en hoe het alle andere koppels vergaat op huwelijksreis. Ik neem je in dit artikel mee in de Human Design observaties van deze vierde aflevering MAFS.
Jeroen & Wendy
De aflevering trapt af met de geloftes van Jeroen en Wendy. Van beide personen is de chart volledig bevestigd.
Belofte
Het valt me hier op dat Wendy letterlijk begint met “ik wil je aan het begin van onze reis alvast van dingen beloven”. Hoewel het woord ‘gelofte’ daar natuurlijk ook wel op ziet, is volgens het Human Design systeem niet iedereen ervoor gemaakt beloftes te maken. Dit heeft te maken met het ego center.
Het ego center draait om wilskracht, onze waarde en ons vermogen om beloften te maken en na te komen. Wanneer je een ongedefinieerd ego center hebt, het kleinste driehoekje in je chart, is je toegang tot wilskracht inconsistent. Dit betekent niet dat je geen wilskracht hebt, maar eerder dat het kan variëren en afhangt van de energie om je heen. Het is belangrijk voor mensen met een ongedefinieerd ego center om te leren dat ze niet altijd beloften hoeven te maken of zich aan anderen hoeven te bewijzen.
Wendy heeft echter een gedefinieerd ego center. Met een gedefinieerd ego center heb je een consistente toegang tot wilskracht. Je kunt beloften maken en deze nakomen, zelfs als het moeilijk is. Voor haar is het dus passend om met die zin te openen.
Één van de dingen die Wendy belooft is “om eraan te blijven denken dat we beiden hoogstwaarschijnlijk niet perfect zijn”. Ik vond dit vooral heel mooi om te horen omdat zowel Wendy als Jeroen kanaal 18-58 hebben, het kanaal van corrigeren en perfectioneren, waar ik het in het vorige artikel over heb gehad.
Grote grijze massa
Wanneer Jeroen zijn Wendy over de drempel heeft getild en haar vraagt wat haar het meeste is bijgebleven aan de dag, reageert Wendy met “momenteel even niks. M’n hoofd voelt als een grote grijze massa”.
Dit kan komen door haar ongedefinieerde head center, het bovenste driehoekje in je chart. Met een ongedefinieerd head center ben je zeer ontvankelijk voor de gedachten, ideeën en mentale druk van anderen. Je kunt gemakkelijk worden beïnvloed door de mentale processen van de mensen om je heen, en dit kan leiden tot een gevoel van mentale overbelasting of verwarring, vooral na een dag vol indrukken.
Jeff & Victoria
Vervolgens zien we Jeff & Victoria aankomen op hun huwelijksreis. Ook van Jeff en Victoria heb ik de bevestigde charts mogen ontvangen.
Buitenland
Wanneer ze op het balkon naar de zee kijken, geeft Jeff aan dat als hij in het buitenland is, hij helemaal tot leven komt.
Hij heeft zijn environment variabele naar rechts wijzen. Dit betekent dat hij het beste functioneert in een meer passieve, observerende omgeving. Jeff komt mogelijk meer tot leven in een omgeving waar hij niet onder druk staat om actief te zijn, maar waar hij de ruimte heeft om te observeren en te reflecteren. Over het algemeen heb je daar op een tropische vakantie natuurlijk meer de mogelijkheid voor dan tijdens je dagelijkse leven in Nederland.
Jack & Marissa
De problemen van Jack en Marissa lijken nog steeds niet opgelost. Helaas heb ik ook van beide personen nog geen gegevens.
ADHD
Jack geeft aan dat hij op de een of andere manier heel onrustig wordt. “Misschien komt het door de ADHD, dan wil je gewoon bezig blijven. Dat is ook wel iets waar ik nog een hoop in te leren heb”.
Hoewel Jack dit aan zijn ADHD wijt, kan dit ook in onderdelen van zijn chart zitten. Zo kan hij wanneer hij een generator of manifesting generator is, sowieso heel veel go, go, go energie in zich hebben zitten, waardoor je ook lekker bezig kunt blijven (en het heel lastig kan zijn om niks te doen). Dat kan nog eens worden versterkt door de druk uit het root center.
Met een gedefinieerd root center (het onderste vierkantje) heb je een consistent gevoel van gedrevenheid, die uit jezelf komt. Maar met een ongedefinieerd root center ben je gevoelig voor de druk van de omgeving en kun je je gedreven voelen om constant bezig te zijn om deze druk te verlichten. Dit kan soms leiden tot gedrag dat lijkt op hyperactiviteit of rusteloosheid, wat kenmerken zijn van ADHD.
Olivier & Ginger
Het volgende koppel dat we zien bestaat uit Olivier en Ginger, op de golfbaan. Beide charts zijn volledig bevestigd.
Competitie
Beide geven ze aan erg competitief te zijn. Olivier: “Wie houdt er van verliezen?! Ik moet winnen. Alles is een competitie”. Ginger speelt er zelfs voor vals, al heeft dat dit keer geen winst opgeleverd.
Competitiedrang hangt voornamelijk samen met het ego center (bewijsdrang) en de poorten in dat center.
Olivier heeft een gedefinieerd ego center en daarmee een natuurlijke drang om zich te bewijzen, wat zich kan uiten in competitiedrang. Hij heeft poort 40 geactiveerd in dit center. Deze poort gaat over het leveren van resultaten. Mensen met deze geactiveerde poort kunnen de behoefte voelen om hun waarde te bewijzen door middel van hun werk en kunnen zeer toegewijd en hardwerkend zijn.
Ook Ginger heeft een gedefinieerd ego, met onder andere poort 21 geactiveerd. Met poort 21 kun je de behoefte voelen om de controle te hebben en erg vastbesloten zijn om je doelen te bereiken. Dat verklaart waarom Ginger het niet erg vond om daar vals voor te moeten spelen.
Roy en Rosa
Vervolgens zien we een (zeer verbrande) Roy en Rosa. Ook van dit koppel hebben we de bevestigde charts mogen ontvangen.
Smeren
Rosa noemt het eigenwijsheid van Roy dat hij het niet nodig vond om zich in te smeren, ik noem het een volledig open spleen center (het linkerdriehoekje in je chart).
Het spleen center heeft onder andere te maken met welzijn en gezondheid, intuïtief weten én met angst. Wanneer dit center volledig open is, kan het zijn dat je geen angsten voelt of de gevolgen van bepaalde acties niet goed in kunt schatten.
Wendy & Jeroen
Terug naar Wendy en Jeroen op de eerste nacht van hun huwelijksreis.
Alleen slapen
Wendy geeft aan dat ze samen hebben besloten die nacht allebei in een aparte kamer te slapen. “Zodat we even een goede nachtrust kunnen hebben”.
Er rust vaak een taboe op alleen slapen in een relatie, maar Human Design raadt het juist aan om dit regelmatig te doen. Wanneer je samen met je partner slaapt, word je ‘s nachts namelijk continu geconditioneerd door de energie van de ander, die jij in jouw ongedefinieerde centers overneemt en uitvergroot. Je wordt dan dus automatisch niet als jezelf wakker. Als je alleen slaapt, kun je terugkomen in je eigen energie en je ontdoen van de invloeden van de dag. Dit kan leiden tot een diepere en meer rustgevende slaap, en kan je helpen om je meer uitgerust en verfrist te voelen bij het ontwaken.
Single versus split definition
Daarna volgt een belangrijk fragment, waar veel partners zich in zullen herkennen. Wendy geeft aan dat ze iemand is “die af en toe een beetje ruimte nodig heeft”. Jeroen vertelt ons dat hij dit wel lastig vindt. “Ik wil graag bij iemand zijn en vind het lastig om af en toe afstand te doen”.
Jeroen heeft een small split definition. De gedefinieerde centers in zijn individuele chart zijn niet allemaal zonder onderbreking met elkaar verbonden. Jeroen’s leven draait daardoor om het connecten met de juiste personen.
Met split definition kun je het gevoel hebben dat er iets mist en dat interpreteren als dat er iets mis is met jou, waardoor je kunt gaan overcompenseren in het specifieke gebied waar je het gevoel hebt dat je iets mist. Je kunt iemand proberen te zijn wie je niet bent. Maar jij bent hier om te leren dat er niks mist; het is enkel een aspect in je leven waarvan het de bedoeling is dat het wordt vervuld in connectie.
Genetisch voelen we ons altijd aangetrokken tot the opposite, tot dat wat we niet hebben. Mechanisch zul je dus worden aangetrokken tot de poort die jij ‘mist’, de poort die al jouw centers met elkaar zou kunnen verbinden zonder onderbreking. Dat is waarom Jeroen liever niet alleen zal willen zijn.
Wendy kan hem ondersteunen door zijn behoefte aan verbinding te erkennen. Dat zal voor haar echter moeite vergen, omdat Wendy zelf single definition in haar chart heeft. Dit betekent dat alle gedefinieerde centers in haar individuele chart met elkaar zijn verbonden, zonder onderbreking.
Met single definition zoek je niet naar anderen om je compleet te maken, je hebt niemand anders nodig om je heel te voelen; jij bent ook tevreden wanneer je alleen bent.
Dat kan een grote uitdaging zijn wanneer je partner een andere definition heeft. Het kan zijn dat Jeroen Wendy harder nodig heeft dan andersom, en Jeroen Wendy’s onafhankelijkheid persoonlijk neemt. Jeroen kan willen dat Wendy hem meer nodig hebt.
Het is voor Jeroen belangrijk om Wendy’s onafhankelijkheid niet persoonlijk te nemen, maar te onthouden dat dit simpelweg is hoe zij in elkaar zit. Voor Wendy is het belangrijk te onthouden dat niet iedereen zo onafhankelijk is.
Silio & Manuela
We sluiten deze aflevering af met Silio en Manuela. Manuela is nog op zoek naar haar geboortetijd en Silio weet dit helaas niet, maar van beide personen heb ik wel de geboortedag bevestigd.
Once a cheater..
Silio en Manuela hebben een goed gesprek over hun (relatie)verleden. Silio vertelt dat hij eerder is vreemdgegaan, iets waar Manuela, die toch al problemen heeft met vertrouwen, moeite mee heeft. “Once a cheater, always a cheater”, horen we haar zeggen. “Hij mag zich nu wel gaan bewijzen, dat hij echt serieus in dit experiment is gestapt en gewoon niet meer gaat cheaten”.
Silio’s chart verandert gedurende zijn geboortedag ontzettend (zo weten we nu bijvoorbeeld niet zeker of hij een projector of generator is), maar wat wel hetzelfde blijft is zijn ongedefinieerd ego center. Zoals we eerder in dit artikel hebben gezien is Silio er met zijn ongedefinieerde ego center niet voor gemaakt om zichzelf te bewijzen, dat zit niet van nature in hem. Wanneer hij dit wel geforceerd gaat doen, zal hij in de schaduw van dit center komen te zitten.
We zullen zien of ze elkaar kunnen omarmen zoals ze zijn of dat dit toch problemen op gaat leveren…
Observaties over de vorige afleveringen van Married At First Sight kun je hier vinden.
Ook benieuwd geworden naar welke onderdelen jij in je chart hebt? Dat lees je in de ruim 100 pagina’s bevattende Beyond the Surface. Liever weten hoe jij en je partner elkaar het beste kunnen ondersteunen in jullie verschillen? Dan is The Connection wellicht iets voor je.
Met deze blogartikelen wil ik Human Design praktischer en levendiger voor je maken. Deze content dient voor informatieve, educationele en entertainment doeleinden. Hoewel deze analyses worden uitgevoerd door een Human Design coach, kun je deze artikelen niet beschouwen als persoonlijk consult. De afleveringen die ik analyseer zijn gebaseerd op momentopnames. Soms zullen die onderdelen bevestigd worden als ik de chart bevestigd krijg, soms zal blijken dat iemand zijn of haar design niet leeft. Bij iedere analyse die ik doe, zal ik expliciet vermelden of de chart bevestigd is en ik het over feiten heb, of dat ik puur analyseer op basis van wat ik op dát moment zie en het dus mijn 6e lijn perspectief is. Dit perspectief kan in de loop van de afleveringen veranderen.
Meer weten over je host? Je volgt me (6/2 emotionele generator) op @hd.areagris. Via een DM naar dat kanaal of een mailtje naar hd@areagris.nl kun je contact met me opnemen.
Afbeelding: Studio Haviq