Expeditie Robinson ’23 [afl 1 & 2]: Willem – manifestor of toch projector?

In de eerste twee afleveringen van Expeditie Robinson 2023 is er al onwijs veel gebeurd. Wat heb ik vanuit Human Design in deze afleveringen gezien? Je leest het in dit artikel.

Initiatief en enthousiasme

In de allereerste aflevering zagen we hoe zowel Roosmarijn als Willem het initiatief namen om de eerste twee brieven te openen, toen ze zagen dat hun tassen al in verschillende groepen waren verdeeld. 

Ik heb van Willem inmiddels zijn geboortetijd mogen ontvangen, waardoor we zijn definitieve chart nu weten, superfijn. Verderop in dit artikel lees je of Willem een manifestor is, of toch een projector.

Aan het begin van de eerste aflevering zien we een enthousiaste Roosmarijn. Zij is een generator. Nu zijn generators hier niet om te initiëren, maar wel om te reageren. Ik ben zelf generator en merk vaak onder mijn klanten ook dat dat wachten om te reageren heel groot wordt gemaakt. Generators denken vaak dat ze dan niets meer mogen. Maar dit is eigenlijk ook een heel mooi voorbeeld van reageren. Het is waarschijnliijk niet zo dat Roosmarijn vooraf al had bedacht van ‘nou als er een brief ligt ga ik die sowieso openmaken hoor’. Maar op het moment dat ze aankwam en de brief zag, was dát precies iets waar ze op kan reageren. Ze voelde waarschijnlijk direct een ja (sacrale autoriteit) om hem open te maken.

Iets later zien we ook een heel mooi fragment van Roosmarijn, wanneer ze naar het volgende eiland varen en ze de Expeditie vlaggen ziet staan.”Ik word gek, ik word helemaal gek! Ik dacht oke we gaan beginnen!”. Dit is echt een onwijs mooi voorbeeld van generator enthousiasme wat je daar kunt zien.

Onderweg

Wanneer Slaby in het andere bootje naar het eiland vaart geeft hij op een gegeven moment aan dat sommige mannen wel heel blij waren toen ze de vrouwen zagen staan. Daarna zegt hij lachend “Jongens, focus”! Dit kan komen uit zijn poort 9, de poort van focus.

Wanneer de mannen ook zijn aangekomen vertelt Willem tegen de camera dat hij gaat proberen om zich in ieder geval niet als manifestor te gedragen. “Ik ga een beetje de kat uit de boom kijken. Dus niet de leiding nemen en niet boven het maaiveld uitsteken”. Hij geeft daarbij wel meteen aan dat dat kneitermoeilijk gaat worden, wat later tijdens de proeven ook wel bleek.

Maxim horen we in het volgende fragment in de camera over zijn team vertellen dat hij vindt dat er een goede combinatie is tussen wijsheid, slimme kracht en dan een beetje de sfeermaker van de groep, waarmee hij op zichzelf doelt. Hij geeft aan niet echt goed te zijn in survivallen en vuur maken, dus dat hij vooral de rol van sfeermaker op zich zal nemen. Dit zou te maken kunnen hebben met een undefined ego center waardoor hij zijn waarde niet goed kan inschatten.

Leiderschap 

Radmilo krijgt van zijn team de vlag in zijn handen, waarop Nicolette hem vraagt of hij al een leidende rol voelt. “Ja, ze noemen me hier Rambo”. Hij vult aan dat hem dat echter helemaal geen druk geeft en hij zich helemaal op zijn plek voelt in deze rol. Radmilo heeft een ongedefinieerd root center, waardoor hij wel veel druk van buitenaf kán voelen. Dat hij aangeeft dit niet te doen, wijst erop dat hij heel erg in de wijsheid van dit ongedefinieerde center zit.

Daarnaast heeft hij poort 7, de poort van leiderschap, in zijn zon staat, wat 70% van je energie is en dus een belangrijk onderdeel vormt van je karakter. Voor de leiderschap uit deze poort moet je echter wel worden uitgenodigd, en dat lijkt precies te zijn gebeurd.

Wanneer ze de uitleg van de eerste proef hebben gekregen, neemt Willem, ondanks andere intenties, toch meteen de leiding. “Ik zeg tegen m’n team: volgens mij weet ik hoe we dit moeten doen. Dus we nemen snel een tactiek door”. We zouden dit weer kunnen scharen onder initiatie van een manifestor, maar inmiddels is bevestigd dat Willem toch een projector is.

Nu is leiden an sich, begeleiden vooral, natuurlijk ook iets wat goed bij een projector past. Het vanuit een ander perspectief kunnen zien wat er gebeurt, wat nodig is.

Nu we zijn volledige chart bevestigd hebben, zien we ook andere onderdelen in zijn chart die dit stukje verklaren. Zo heeft hij zijn zon, 70% van zijn energie,  in poort 11 staan: de poort van ideeën. In deze poort worden ideeën omgezet in concepten. Het is dus niet zo gek dat hij met de tactiek voor deze proef kwam, daar direct een idee over had.

Daarnaast activeert Willem kanaal 1-8, het kanaal van het creatieve rolmodel. Hij kan daarmee met creatieve oplossingen komen en is met dit kanaal van nature een leider, maar er niet altijd in geinteresseerd om gevolgd te worden. Vandaar wellicht ook dat hij eerder aangaf ging proberen niet de leiding te nemen.

Ilse neemt ook een belangrijke rol op zich tijdens het touwtrekken. Jochen vertelt daarover in de camera: “Op het moment dat we het touw pakken hoor ik Ilse roepen “1,2,go!”. Ik denk ja zij is roeikampioen, zij zit helemaal in haar ritme”. En Ilse was met haar poort 5 inderdaad helemaal in de juiste rol. Poort 5 is de poort van ritme. Dit helpt haar om gegrond te blijven. 

Strijdlust

Ilse vertelt later ook waarom zij meedoet: “Als topsporter is het het aard van het beestje dat ik wil winnen. Dat wil ik ook zeker, maar ik wil ook genieten. Ik wil het hele avontuur beleven. Ik ben ook wel een buitenmens dus ik hou van overleven en het surivallen. Daar kijk ik ook naar uit”. Op 6 van de 9 charts van haar geboortedag is het spleen center gedefinieerd, wat voor dit survivalinstinct kan zorgen. Daarnaast heeft zij het volledige kanaal 30-41 en poort 35 geactiveerd. Dit zijn beide aspecten waardoor ze op zoek kan zijn naar progressie door nieuwe ervaringen.

Slaby geeft vervolgens aan dat hij strijdlustig is, wel houdt van een beetje wrijving en erg fantatiek is. Dat zien we terug in zijn geactiveerde poort 51. Deze poort staat voor shock. Met deze poort kan hij gaan waar nog niemand anders voor hem is geweest, hij wil ergens de eerste in zijn, de ander altijd een stapje voor zijn en is daarom best competitief aangelegd.

Voorzorg en verzorgen

Wanneer het voorstelfilmpje van Krista komt, zien we dat zij onder andere de Youtube serie Sekszusjes presenteert. Ik dook natuurlijk meteen terug haar chart in en ja hoor, Krista heeft een van de seksuele role gates, poort 59 geactiveerd. Deze poort staat voor seksualiteit en geeft haar de energie voor het maken van connecties.

In Eva’s filmpje geeft ze aan goed te kunnen survivallen en goed voor zichzelf te kunnen zorgen. Dat laatste zien we terug in haar poort 27: de poort van verzorging. Wel geeft ze aan dat ze mensen eng vindt, omdat die een masker hebben en dat masker een keer af gaat. Dit kan in haar 6e lijn zitten. Voor 6e lijnen is vertrouwen ontzettend belangrijk. En als je Eva’s vertrouwen eenmaal hebt geschaad, zul je alleen nog maar oppervlakkig toegang tot haar krijgen. 

Jezelf zijn

Wanneer Eva door haar team wordt weggestuurd, zien we zichtbaar haar emotie en begint ze te vertellen dat ze zich altijd een buitenbeentje heeft gevoeld. Ze geeft aan dat ze het alleen maar goed kan doen in een groep wanneer ze niet volledig zichzelf is. “Maar dat kan ik niet”, geeft ze daarna aan. Ik moet gewoon mezelf kunnen zijn. Het doet pijn als dat niet wordt geaccepteerd”. Eva heeft echter een ongedefinieerd G center, waardoor ze in haar wijsheid zich wel als een kameleon aan zou kunnen passen aan haar omgeving en de mensen daarin. 

Afscheid voor de groep

In de tweede aflevering van het programma zien we helaas dat Slaby vrijwillig vertrok vanwege zijn blessure. Zijn team vraagt hem nog of hij daar wel goed over na heeft gedacht, maar Slaby had zijn keuze vrij snel gemaakt. Dat klopt ook, want hij kan met zijn sacrale autoriteit in het moment beslissen. Hij vertrok naar eigen zeggen “voor de groep”. Dit uit zich onder andere in zijn poort 49. Deze poort bevat de angst dat hij nutteloos voor de mensen om hem heen zal zijn. Deze angst om niet nodig te zijn, kan zo sterk zijn dat je je principes verandert. 

Generator vragen

Wanneer ze klaarstaan voor de tweede proef, stel Nicolette Jochen een aantal ja/nee vragen, waar hij ook met niet veel meer dan ja of nee op reageert. En dat hoeft hij als sacrale generator ook helemaal niet. “Vind je het belangrijk om te winnen? Ja. Maak je je al zorgen? Nee”. Generators reageren het beste op gesloten vragen hoeft zijn antwoord vervolgens niet te kunnen verklaren.

Leiderschap

In de tweede proef wordt Guido door zijn team als leider aangewezen, omdat hij de proef zegt te snappen. Ook hij activeert poort 7, de poort van leiderschap waarvoor je uitgenodigd mag worden.

Bij het andere team wordt Willem nog steeds als leider aangemerkt door zijn teamgenoten, maar ook wordt Krista’s naam genoemd. Krista activeert net als Willem kanaal 1-8, het kanaal van het creatieve rolmodel. Ook in dit kanaal zit leiderschap verworven. Met dit kanaal ben je van nature een leider, alleen ben je er niet alleen in geïnteresseerd om gevolgd te worden.

Afvallerseiland

Wanneer Iris van Lunenburg samen met Eva op afvallerseiland zit, horen we Iris zeggen dat ze jaloers is op de energie van Eva, waardoor Eva maar door kan blijven gaan. Iris geeft aan zelf regelmatig in te storten. Iris heeft echter net als Eva waarschijnlijk heeft, beschikking over de sacrale energie, maar wellicht voelt ze geen ja op de dingen die ze op het eiland moet doen.

Wat viel jou deze aflevering op?

Met deze blogartikelen wil ik Human Design praktischer en levendiger voor je maken. Deze content dient voor informatieve, educationele en entertainment doeleinden. Hoewel deze analyses worden uitgevoerd door een Human Design coach, kun je deze artikelen niet beschouwen als persoonlijk consult. De afleveringen die ik analyseer zijn gebaseerd op momentopnames.

Soms zullen die onderdelen bevestigd worden als ik de chart bevestigd krijg, soms zal blijken dat iemand zijn of haar design niet leeft. Bij iedere analyse die ik doe, zal ik expliciet vermelden of de chart bevestigd is en ik het over feiten heb, of dat ik puur analyseer op basis van wat ik op dát moment zie en het dus puur mijn perspectief is. Dit perspectief kan in de loop van de afleveringen veranderen. 

Meer weten over je host?

Je volgt me (6/2 emotionele generator) op @hd.areagris

Via een DM naar dat kanaal of een mailtje naar hd@areagris.nl kun je contact met me opnemen (bijvoorbeeld met jouw geboortegegevens als deelnemer).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hola, it’s me.

sharon

Een passievolle powerhouse [6/2 emotionele generator]. Verliefd op de zon, wijn en kaas en de Spaanse taal, maar bovenal fan van Human Design en reality tv.

Zoeken op de website