Expeditie Robinson ’23 [afl 4]: Kermisspelletjes

Een ochtendhumeur, morele waarden, kermisspelletjes én politieke spelletjes. In dit artikel lees je de Human Design observaties van de vierde aflevering van Expeditie Robinson 2023.

Slapen

Deze aflevering begint met het ochtendhumeur van Maxim. Iets waar Eva zich totaal niet in kan vinden. Zij is van binnen dan ook “gemaakt van een blik energydrank en 25 bakken koffie”, aldus Maxim. “Ze is wel echt heel druk. En als je één ding bij mij in de ochtend zonder eten niet moet doen, is dat druk zijn”.

Hoewel ik Eva’s geboortetijd helaas nog niet heb, acht ik de kans groter en groter dat zij (manifesting) generator is. Op die 7 charts van haar geboortedag heeft ze sowieso een gedefinieerd sacraal en root center, met een kans op ook nog een gedefinieerd emotioneel center: allemaal motor centra, waar een hoop energie vanaf kan komen.

Maxim is echter ook een (manifesting) generator met een gedefinieerd sacraal en root center. Hoewel ze beide een consistente toegang hebben tot levensenergie uit het sacrale center, kunnen andere aspecten van hun design hun energieniveaus en ritmes beïnvloeden. Zo zijn sommige poorten en kanalen gerelateerd aan het hebben van een consistente energie, terwijl andere meer cyclisch of variabel kunnen zijn.

Van Eva is zeker dat ze kanaal 28-38 in haar design heeft. Dit kanaal heeft een consistente energie. Dit betekent dat de energie van dit kanaal altijd aanwezig is en niet afhankelijk is van cyclische of tijdelijke invloeden. Dit kanaal is gericht op het overwinnen van uitdagingen en het vinden van doel en betekenis door strijd. Eva staat hierdoor dus vrijwel altijd aan.

Maxim heeft daarentegen kanaal 3-60. Dit kanaal van mutatie heeft een unieke energiedynamiek. Het is een van de drie format-energieën die werken in een pulse, wat betekent dat de energie niet constant is, maar aan en uit gaat. Wanneer deze energie aan is, kan het krachtig en levendig zijn, klaar om dingen gedaan te krijgen. Maar wanneer deze energie uit is, kan het moeilijk zijn om dingen gedaan te krijgen.

Als (manifesting) generator met dit kanaal in je design, kun je merken dat je soms moeite hebt om op gang te komen, vooral ‘s ochtends. Dit komt omdat de energie van dit kanaal mogelijk niet direct beschikbaar is als je wakker wordt. Het kan even duren voordat deze energie aan gaat en je het gevoel hebt dat je klaar bent om aan de dag te beginnen.

Ook op afvallerseiland gaat het over de slaapsituatie, nu Irene erbij is gekomen. Mark staat zijn slaapplek vrijwel direct aan Irene af. “Er zijn bepaalde sociale normen die wenselijk zijn. Dat zijn normen die ik op een eiland niet direct 1, 2, 3 zomaar bij het grofvuil zet. Die draag ik hoog in het vaandel”. Dit kan uit zijn poort 37 komen, waar ik later in dit artikel, bij de discussie over de immuniteitsmunt, verder over uit zal weiden.

Bewijsdrang

De deelnemers maken zich vervolgens klaar voor de proef. Op het bootje onderweg horen we Eva vertellen dat ze moet laten zien dat ze een schakel is in haar nieuwe team. “Voor mij ligt er nog een extra druk om het goed te doen”. Met haar gedefinieerde root center, komt deze druk niet van buitenaf, maar is het druk die zij zichzelf oplegt. Dit kunnen we verklaren vanuit haar volledig open ego center. Met een ongedefinieerd of open ego center mag je echter leren dat je niets te bewijzen hebt. Daar heb je de energie niet voor. Eva zit hier waarschijnlijk nog erg in haar schaduwkant. (In volledig open centers, waar ook geen poorten zijn geactiveerd, kun je extra gevoelig zijn voor conditionering – maar aan de andere kant ook extra veel wijsheid vergaren).

Ook Chelsey heeft tijdens de proef iets te bewijzen, bij het ringwerpen. “Ik stak weer als eerst m’n vingertje op om dat te gaan doen, dus dan moet ik ook wel bewijzen”. Chelsey heeft echter wél een gedefinieerd ego center en daarmee wel de energie om zichzelf te bewijzen. Dit past dus goed bij haar – en uiteindelijk is het Chelsey ook gelukt om zichzelf hier te bewijzen.

Machteloosheid en frustratie

Armand had wat meer moeite met dit deel van de proef. “Je probeert degene die de ring gooit te motiveren, maar voor de rest kun je niks doen en sta je uit je neus te vreten. Ik voel me machteloos op dat moment, fuckin gefrustreerd”. Armand is duidelijk een generator die zijn energie in wil zetten en tijdens dit fragment in zijn not-self (frustratie) zit.

Daarnaast is de kans groot dat Armand een 5e lijn in zijn profiel heeft. Met een 5e lijn heb je een universele roeping om anderen te helpen en te begeleiden. Je hebt een natuurlijke neiging om problemen te willen oplossen en verbeteringen aan te brengen. Wanneer je in een situatie bent waarin je alleen maar kunt toekijken en niets kunt doen, kan dit gevoelens van machteloosheid veroorzaken. 

Dit komt omdat je diep van binnen de drang voelt om in te grijpen, te helpen en een verschil te maken. Wanneer deze mogelijkheid je wordt ontnomen, kan het voelen alsof je niet in staat bent om je ware potentieel te vervullen of je doel te bereiken. 

Kermiservaring

Dankzij Jochen’s ervaring op de Tilburgse kermis, wint zijn team uiteindelijk deze proef. “Het is fijn om zo’n fundamentele bijdrage te leveren aan het team. Het voelt superfijn”. Van deze Brabander, die zijn afkomst nog even gebruikte als reden dat hij niets over Human Design wist, heb ik als mede-Tilburger (van oorsprong dan) inmiddels zijn geboortetijd mogen ontvangen, waardoor Jochen’s chart nu volledig bevestigd is: we hebben te maken met een 6/3 emotionele generator.

Generators hebben vaak een diep verlangen om een bijdrage te leveren aan een groep of gemeenschap. Dit komt voort uit hun sacrale energie, die hen een sterke levenskracht geeft. Generators zijn vaak het meest tevreden wanneer ze hun energie kunnen gebruiken op een manier die zinvol is en voldoening geeft.

Immuniteitsmunt

Op afvallerseiland snapt Mark niet waarom iedereen de informatie over de immuniteitsmunt op het eiland voor zichzelf wil houden. “Ik denk gewoon gelijke monniken, gelijke kappen”.

Dit past heel goed bij Mark’s 37-40 kanaal, het kanaal van gemeenschap. Het gaat over het maken van afspraken en het uitwisselen van middelen binnen een gemeenschap of stam.

Poort 37, de poort van vriendschap, heeft te maken met het creëren van harmonie en vrede binnen de groep door middel van emotionele verbindingen. Het gaat om het delen van middelen en zorgen voor elkaar. Dit kan zich uiten in sterke morele waarden rond gemeenschap, zorgzaamheid en het nakomen van afspraken. Iets wat we ook terugzagen bij het afstaan van zijn slaapplek aan Irene.

Bijdrage aan de wereld

We zien op afvallerseiland ook een mooi gesprek tussen Mark en Iris. Iris is na haar ziekte na gaan denken over de vraag “wat voeg ik toe aan de wereld?”. Mark geeft aan dat hij haar proces van groei helemaal begrijpt. “Het was een wake-up call om anderen te helpen. Anderen iets laten zien en je eigen gevoel blootleggen. Hoe is het om geadopteerd te zijn? Om je roots ergens anders te hebben?”

Met Iris’ 6e lijn in haar profiel is zij er ook volledig voor gemaakt haar eigen ervaringen te delen om anderen te helpen als rolmodel. Het delen van je eigen ervaringen kan met een 6e lijn enorm waardevol zijn voor anderen. Je unieke inzichten en geleerde lessen kunnen anderen helpen om hun eigen uitdagingen te navigeren en hun eigen pad te vinden. Door je unieke inzichten en wijsheid te delen, kun je anderen helpen om nieuwe manieren van denken en zijn te ontdekken, wat kan leiden tot diepgaande veranderingen op collectief niveau.

Afscheid

Na dit gesprek volgt echter een proef waardoor Iris het eiland definitief moet verlaten. Haar plek op afvallerseiland zal worden ingenomen door Frits, die ondanks zijn politieke spelletjes, de nipte ontsnapping van vorige week niet kon herhalen.

Ik ben benieuwd hoe zijn weerzien met mede-projector Irene op afvallerseiland gaat zijn. Over TikTok zullen ze het in ieder geval niet gaan hebben ;).

Ook benieuwd welke onderdelen jij in je chart hebt? Je leest het in de ca 100. pagina’s bevattende gepersonaliseerde Beyond the Surface gids.

Met deze blogartikelen wil ik Human Design praktischer en levendiger voor je maken. Deze content dient voor informatieve, educationele en entertainment doeleinden. Hoewel deze analyses worden uitgevoerd door een Human Design coach, kun je deze artikelen niet beschouwen als persoonlijk consult. De afleveringen die ik analyseer zijn gebaseerd op momentopnames.

Soms zullen die onderdelen bevestigd worden als ik de chart bevestigd krijg, soms zal blijken dat iemand zijn of haar design niet leeft. Bij iedere analyse die ik doe, zal ik expliciet vermelden of de chart bevestigd is en ik het over feiten heb, of dat ik puur analyseer op basis van wat ik op dát moment zie en het dus puur mijn perspectief is. Dit perspectief kan in de loop van de afleveringen veranderen. 

Meer weten over je host?

Je volgt me (6/2 emotionele generator) op @hd.areagris

Via een DM naar dat kanaal of een mailtje naar hd@areagris.nl kun je contact met me opnemen (bijvoorbeeld met jouw geboortegegevens als deelnemer). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hola, it’s me.

sharon

Een passievolle powerhouse [6/2 emotionele generator]. Verliefd op de zon, wijn en kaas en de Spaanse taal, maar bovenal fan van Human Design en reality tv.

Zoeken op de website